Hart van Enschede

Posted on by Dave Borghuis in Algemeen | Comments Off on Hart van Enschede
Artikel Coderdojo Enschede Hart van Enschede

Artikel Coderdojo Enschede Hart van Enschede

Vandaag staan we in Hart Van Enschede over de Coderdojo Enschede.

Volledige tekst :

Programmeren: taal van de toekomst

Programmeren zou een basisvaardigheid moeten zijn op scholen, voor alle leerlingen, vindt Dave Borghuis. Hij is de initiatiefnemer van CoderDojo Enschede. Onder die noemer komen kinderen tussen de zeven en zeventien jaar iedere eerste zaterdag van de maand in de Enschedese bibliotheek bij elkaar. Daar kunnen ze onder begeleiding programmeren, websites bouwen en games ontwerpen.

‘Vergelijk het met lezen en schrijven’, vertelt Borghuis. ‘In de ICT-wereld zijn de schrijvers degenen die niet alleen weten hoe een computer werkt, maar ook hoe ze er invloed op kunnen uitoefenen. Dus niet alleen maar slaafs de richtlijnen van bestaande programma’s volgen. Nee, zelf aan de slag. Bedenk projecten, maak een programma of een telefoon-applicatie. De kinderen beginnen meestal met een eenvoudige programmeertaal als Scratch. Daarna gaan ze verder met Java, Java Script of Python. Vijftien gekwalificeerde vrijwilligers begeleiden hen. De deelnemers helpen elkaar ook. Zo ontstaat er een kruisbestuiving. Leuk om te zien.’

De leeftijd van de deelnemers varieert, doorgaans zijn ze niet ouder dan twaalf jaar. Er zijn meerdere CoderDojo’s geweest in Enschede, die telkens door zo’n 25 kinderen werden bezocht. ‘Van die groep keert ongeveer de helft vaker terug. Een mooie score, zeker ook omdat we in feite geen reclame maken’, vindt Borghuis.

Het concept komt uit Ierland, bestaat al jaren en is in Nederland op meer dan tien plekken overgenomen. Vanuit Hengelo en Groenlo is interesse om het project te adopteren. ‘In de toekomst breiden we het aantal bijeenkomsten misschien uit. Voorwaarde is dat we het met onze vrijwilligers kunnen blijven opvangen. We willen geleidelijk aan groeien.’

Borghuis is ook de initiator van Tkkrlab, een omgeving voor makers en hackers die interesse hebben in techniek. Tkkrlab bestaat vijf jaar en houdt zaterdag vanaf 15.00 uur een open dag in het gebouw The Corridor, aan de Hengelosestraat. Op het programma staan workshops (onder andere solderen en programmeren), presentaties van projecten die door leden zijn gemaakt en een uitleg over het gebruik van gereedschap (zoals een 3D-printer en een lasersnijder). Ook wordt gesproken over onderwerpen als encryptie, privacy op internet en toekomstige (internet)wetgeving en de invloed hiervan op onze samenleving.

Achter Tkkrlab en CoderDojo Enschede gaat een zogeheten grassroots organisatie schuil, legt Borghuis uit. Wat vrij vertaald zoveel wil zeggen als: begonnen door burgers en zelfstandig opererend. ‘We zijn laagdrempelig en maken weinig kosten. Voor de CoderDojo’s betalen we bijvoorbeeld alleen voor snacks voor de kinderen, wat te eten en drinken. Dat krijgen ze tussen de middag.’

Op de verlanglijst van CoderDojo Enschede staat de aanschaf van laptops en elektronica. ‘Maar het belangrijkste is het vormen van onze vrijwilligers. Ze zijn allemaal programmeur of hebben een achtergrond in de ICT en moeten nu routine krijgen in de begeleiding van kinderen. Daar investeren we in, we willen deze groep mensen bij elkaar houden. Als dat goed staat en als ons concept zich bewezen heeft, dan stappen we mogelijk naar het bedrijfsleven of de gemeente voor de financiering van nieuwe materialen.’

Aan al deze inspanningen ligt een diepgewortelde overtuiging ten grondslag. Borghuis zegt: ‘We doen dit omdat we vinden dat programmeren een basisvaardigheid zou moeten zijn op scholen. Dat is nu niet het geval. Alleen in de plusklassen en na school worden lessen in programmeren gegeven. Wij vinden het juist belangrijk dat alle scholieren ermee in aanraking komen. Tussen de deelnemers aan de CoderDojo’s zitten zeker kinderen die programmeur kunnen worden in de toekomst. Maar het is niet direct ons doel om hen warm te maken voor het beroep. We willen ze in de eerste plaats een leuke middag bezorgen. Als we de kinderen daarbij iets mee kunnen geven over computers, techniek en logisch nadenken, dan is onze opzet geslaagd.’

17 Oktober : Coderdojo tijdens kinderboekenweek

Posted on by Dave Borghuis in Algemeen | Comments Off on 17 Oktober : Coderdojo tijdens kinderboekenweek

KBW2015_LOGO_0

Dit jaar is het onderwerp van de kinderboekenweek “Raar, maar waar”, over wetenschap en techniek. De Coderdojo sluit hier prima bij aan, we zijn op Zaterdag 17 Oktober tussen 13:00-17:00 aanwezig op de centrale bibliotheek Enschede. De kinderen kunnen dan kennis maken met de Coderdojo en als ze de smaak te pakken hebben meteen inschrijven.

 

Persbericht CoderDojo Enschede

Posted on by admin in Algemeen | Comments Off on Persbericht CoderDojo Enschede

Jongeren leren gratis programmeren bij CoderDojo Enschede

Download word format persbericht coderdojo enschede

Op Zaterdag 3 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap, wordt van 13:00 tot 17:00 in TETEM kunstruimte de eerste Coderdojo in Enschede gegeven.

Coderdojo is een wereldwijde vrijwilligers initiatief dat gratis workshops programmeren geeft aan jongeren tussen de 7 en 17 jaar. Dit gebeurt op een open en informele manier waar de jongeren gemeenschappelijk leren websites maken, programmeren met Scratch of voor je telefoon, Redstone in Mindcraft, Lego Mindstorms, etc.

Initiatief nemer Dave Borghuis : “Jongeren zijn bijzonder handig met computers maar hebben geen idee hoe ze zelf een eenvoudig programma kunnen maken. Bij Coderdojo Enschede geven we ze introductie in het logisch nadenken en hoe je een programma kan maken. Ze hoeven niet allemaal programmeurs worden maar basis begrip over programmeren is een essentiele 21-century skill”

Programmeren word helaas nog niet altijd op de basis school gegeven terwijl dit wel wenselijk is. Er is een tekort aan programmeurs . Dat tekort zal groter worden. Met Coderdojo voorzien we in een behoefte die door het onderwijs nog niet ingevuld wordt.

CoderDojo maakt leren programmeren een leuke en sociale ervaring, de jongeren ontmoeten gelijkgestemden en kunnen samen iets te leren. De Coderdojo wordt begeleid door een team van vrijwilligers van o.a. TkkrLab die gepassioneerd zijn over techniek en programmeren en de jongeren hierover enthousiast kunnen uitleggen.

De Coderdojos zal na 3 Oktober maandelijks bij de openbare Bibliotheek Enschede zijn.

Voor meer informatie en inschrijven zie onze website https://coderdojo-enschede.nl

Twitter @CDEnschede

Facebook fb.com/CoderdojoEnschede

Locatie na 3 Okt

Posted on by admin in Algemeen | Comments Off on Locatie na 3 Okt

bibliotheek enschede

We hebben een vaste locatie gevonden voor na de eerste Coderdojo bij TETEM kunstruimte. Vanaf 7 November zijn we te gast in de Openbare bibliotheek in Enschede. We kunnen dan 1x per maand terecht in hun BiebLab.

We hebben ook meteen de datums geprikt voor t/m de zomervakantie 2016, zie ook ‘Komende Edities’ voor de datums en inschrijving.

Proef Coderdojo

Posted on by admin in Algemeen | Comments Off on Proef Coderdojo

dojo-6-jun

Op 6 Juni hebben we een proef sessie gehouden voor de Coderdojo. Met 5 kinderen was het een leuke groep om te kijken hoe dit allemaal in de praktijk gaat. De jongeren maakt een vliegende start, na het inloggen op de Wifi konden ze meteen aan de slag met Google Blockly.

Het wat een zeer succesvolle dag en waarschijnlijk zien we de jongeren die hiermee hebben meegedaan allemaal terug op 3 Oktober.

 

Je kunt reserveren

Posted on by Dave Borghuis in Algemeen | Comments Off on Je kunt reserveren

 

Je kunt nu reserveren voor de eerste Coderdojo Enschede bij Eventbrite.

Voor de volgende edities zoeken we nog ruimte en vrijwillegers. Mocht je willen helpen neem dan contact met me op.

Start nieuw initiatief

Posted on by Dave Borghuis in Algemeen | Comments Off on Start nieuw initiatief

Na CoderDojo in vele plaatsen in de wereld en nu komt er ook een naar Enschede. Je moet nog wel even geduld hebben de eerste is geplant op 3 oktober.

Hiervoor zoeken we nog mensen (techneuten/programmeurs) die ons willen helpen, dus heb je deze kennis en wil je de jeugd leren programmeren meldt je dan bij Dave