Digitale kerstkaart 2020

Kerstmis is een periode waarin het een goede gewoonte is, vaak in de vorm van een kaart, iemand fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Je kent vast wel mensen wie jij graag een kaart wilt sturen. Misschien zijn dat wel je ouders, je opa en/of oma, je leraar of lerares of vriendjes en vriendinnetjes. Het kan haast niet anders dan dat ze heel blij en verrast zullen zijn als ze de door jou gemaakte kaart te zien krijgen. Hoe zou jij het vinden als je van iemand een kaartje met een mooie wens krijgt?

Of is er iets anders wat jij iemand graag toe wilt wensen? De kaart die jij gaat maken is van jou! Jij mag het bepalen!

Als je een kerstkaart gaat maken, ga je aan de slag met plaatjes, teksten en geluiden. Al doende bouw jij jouw leuke kerstkaart met een mooie wens erop. Met hulp van de opdrachten in deze kaarten maak je een volledig werkende kerstkaart. Daarvoor moet je wel alle opdrachten in de basiskaart uitvoeren. Maar als je dat wilt, dan krijg je aan het einde ook de mogelijkheid om opdrachten te maken uit één of meer keuzekaarten. In de keuzekaarten ga je dieper in de code aan de slag. Je gaat, naast HTML en CSS, in sommige opdrachten ook met JavaScript bezig.

Als jouw kaart af is, ga je ervoor zorgen dat jouw kerstkaart verstuurd wordt. Versturen doe je via e-mail, dus dan is het wel nodig dat de ontvanger over e-mail beschikt.

De werkvolgorde

Bij het maken van de kerstkaart, doorloop je achtereenvolgens de volgende stappen:

 • Het voorbereiden van jouw online werkomgeving
 • De opdrachtkaarten uitvoeren om de kerstkaart te maken
 • Publiceren van de kerstkaart
 • Je familie en/of vrienden/vriendinnetjes een mail versturen met de link naar je kerstkaart

Waar moet je zelf voor zorgen

Een eigen werkend e-mail account Een account op Trinket.io (voor registratie op Trinket heb je eveneens een geldig e-mail adres nodig) Deze heb je nodig om de URL naar je kerstkaart te versturen naar de ontvangers. Ook heb je een geldig e-mail adres nodig om je te kunnen registreren op Trinket. Uitleg Trinket

Het stappenplan

In dit deel staan de stappen van voorbereiden van de online werkomgeving tot aan het versturen van de URL van je gepubliceerde kerstkaart. In iedere stap staat wat je moet doen:

 • Als je nog geen account hebt op Trinket, maak dan je eigen account aan op trinket.io.
  Let hierbij op dat je, behalve je e-mail adres, op Trinket verder geen persoonlijke gegevens van jezelf invult! Vraag hulp van een begeleider of volwassene als je twijfelt wat in te vullen!

 • Klik HIER om de kerstkaart bestanden te openen in jouw Trinket omgeving
  Je kunt nu beginnen met de opdrachtkaart welke je graag wilt uitvoeren.

 • Aan de slag met je kerstkaart

  Om de opdracht goed uit te kunnen voeren is een beetje kennis van HTML en CSS mooi meegenomen, maar dit is niet noodzakelijk om de opdrachten uit de basiskaart uit te kunnen voeren.

  Er zijn ook een aantal keuzekaarten. Elke keuzekaart bevatten een verdieping op een specifiek onderdeel van de kerstkaart. In deze kaarten ga je zelf experimenteren met bijvoorbeeld de sneeuwvlokken, de lichtstreng of hoe je tekst kunt laten scrollen in je kerstkaart door HTML of CSS code aan te passen. Hiervoor is het nodig dat je een beetje begrijpt hoe HTML en CSS werken en dat je zelfstandig kunt werken. Er wordt van uit gegaan dat je jezelf goed kunt redden en niet alles wordt nog stap voor stap uitgelegd en dat je in staat bent om de juiste regels te vinden in de code waarin je de gevraagde aanpassingen moet doen.

  De opdrachten in de keuzekaarten worden ook uitgevoerd op dezelfde startset van bestanden in je online werkomgeving. Voor de opdrachten in deze keuzekaarten is het NIET noodzakelijk dat de opdrachten in de basiskaart uitgevoerd zijn.
  Voor het verkrijgen van een afgeronde kerstkaart is het WEL nodig dat de opdrachten in de basiskaart ook worden uitgevoerd.

  Basiskaart

  De basiskaart vindt je HIER

  • Klik op remix om de kerstkaart op te slaan in je eigen account
  • Klik op het poppetje rechtsboven, en selecteer 'View on trinket'
   Vanaf nu kun je de instructies op de sushi kaart uitvoeren

  Keuze kaarten


  Daarnaast is er een Sushi kaart 'werken met kleuren' gemaakt. Deze laatste kaart maakt geen onderdeel uit van de kerstkaart kit. In deze kaart wordt uitgelegd hoe kleuren in HTML en CSS worden gemaakt. Opdrachten bevat deze kaart niet.
 • Jouw kerstkaart publiceren
  Ben je tevreden over het eindresultaat van je kaart? Dan kun je de kaart publiceren. Dit doe je in de online omgeving van Trinket met de knop Publiceren (Publish). De URL die wordt getoond moet je goed bewaren, want deze heb je nodig in de mail welke je gaat versturen naar de ontvangers.

 • Jouw kerstkaart versturen naar de ontvangers
  Om de kerstkaart te versturen kopieer je de URL welke je krijgt na Publiceren. Deze URL zet je in de mail welke je verstuurt naar de ontvangers.

  Daarbij geven we je volgende adviezen m.b.t. het maken van de mail:

  • Zet je eigen mail adres in het AAn veld
  • Zet alle andere ontvangers in het BCC veld.
   Hiermee voorkom je dat alle mail adressen van anderen voor iedereen zichtbaar zijn.
  • Zet in het onderwerpveld een korte tekst als kerstkaart van {jouw naam}.
  • Zet in het bericht zelf de URL naar jouw gepubliceerde kerstkaart en zet je naam eronder, zodat voor de ontvangers duidelijk is dat de kerstkaart van jou afkomstig is en de link erin vertrouwd kan worden.

Hier vindt je een overzicht van alle onderdelen voor de digitale kerstkaart.

Extra opdrachten