Digitale Kerstkaart 2018

Let op: Deze kerstkaart gebruiken we niet tijdens de online dojo, die vindt je hier

Voor elke digitale kerstkaart heb je in ieder geval de kerstkaart-kit nodig, dit is een grote .zip file met daarin alle bestanden die je nodig hebt om je kerstkaart te maken.

Download de kerstkaart kit.

Na het uitpakken van het zip bestand, heb je een directory kerstkaart-kit met daarin alle mappen en bestanden nodig voor het uitvoeren van de opdrachten.

De bestandenset is afgestemd op de benodigde beginstand van elke opdracht in deze Sushi kaart.

Niveau keuzekaart:

  • Goed kunnen werken met een editor en het aanpassen van code in bestanden beheersen
  • Overweg weten te gaan met mappen en bestanden, waaronder bestanden kopiëren of verplaatsen tussen mappen
  • Zelfstandig in staat zijn om de juiste regels in code te herkennen en daarin aanpassingen doen.

De opdrachten in de keuzekaarten worden uitgevoerd op de in de kerstkaart kit meegeleverde bestanden. Voor de opdrachten in de keuzekaarten is het NIET nodig dat de opdrachten uit de basiskaart uitgevoerd zijn. Voor het verkrijgen van een afgemaakte kerstkaart is het WEL nodig dat de basiskaart ook wordt uitgevoerd.

Voor het uploaden van een kerstkaarten dient een geschikte webserver en daarvoor benodigde toegang beschikbaar te zijn. Gedachte is dat de kinderen dan een mail kunnen versturen aan de ontvangers met daarin de URL naar hun eigen kerstkaart. In de mail is het wel verstandig om kort op te nemen dat de link die de ontvangers in de mail gevraagd wordt aan te klikken leidt naar een digitale kaart (zodat het niet als spam of virus mail wordt beschouwd).

Hieronder kun je kiezen uit een aantal verschillende digitale kerst kaarten.

Daarnaast is er een Sushi kaart 'werken met kleuren' gemaakt. Deze laatste kaart maakt geen onderdeel uit van de kerstkaart kit. Op deze kaart wordt alleen de theorie behandeld van het toepassen van kleuren in HTML en CSS. Opdrachten bevat deze kaart niet.

Opzet CoderDojo met kerstkaart kit

Tijdens de CoderDojo is het de bedoeling dat iedereen de basiskaart maakt. Daarna is er voor de kinderen die wat meer thuis zijn in HTML en CSS code en het bewerken daarvan, de mogelijkheid om opdrachten uit één of meer keuzekaarten maken. In de huidige kaarten wordt nog geen JavaScript toegepast. In de toekomst is het mogelijk om de kerstkaart kit verder uit te breiden, waarbij het niet ondenkbaar is dat in de (keuze)kaarten wel JavaScript aan bod komt.

Peter Kruger

Mocht u vragen, opmerkingen, aanvullingen of correcties hebben, dan ontvang ik die graag via e-mail (assembleer1@gmail.com)
Ook als u onvolkomenheden, onjuistheden of tegenstrijdigheden aantreft, verneem ik die graag.